Sound (geluid)

Geluid is een heel breed gepakt alles wat je hoort en een klein gedeelte wat je voelt (trillingen in de lagere toon soorten). In dit geval hebben we het over geluid wat door speakers geproduceerd word. Bij goed geluid is het belangrijk dat je de zwakste schakel in de ketting probeert zo sterk te maken dat je de wereld aan kan. Goed geluid hangt af van de volgende factoren (schakels).

 

De bron van geluid:

Met de bron van geluid bedoelen we bijvoorbeeld een microfoon, cd speler, radio, platenspeler, digitale livestream etc. etc. De basis van goed geluid begint bij de bron, deze moet van goede kwaliteit zijn, zuiver zijn (vrij van vervelende storingen) en het goede volume niveau zijn zodat je genoeg signaal hebt om mee te werken maar niet te veel zodat het vervormt. In deze zogenaamde bronnen zit veel verschil  (bv een goede keuze microfoon is al een wereld van verschil) Zoals het gezegde: "Een goed begin is het halve werk". En zo is het ook met de keuzes die je kunt maken bij de bronnen.

 

Geluidsverwerking

Als de keuze voor de bron gemaakt is gaan we verder in het proces van de geluidsversterking na de bron is de volgende stap de regeling van geluid. De regeling gebeurd op dit moment door analoge en digitale geluidsmixers ook genaamd mengpanelen. In de markt is er een heel groot verschil in kwaliteit en technieken om het beoogde doel te bereiken. Een goede keuze te maken op dit is belangrijk zodat dit niet de zwakste schakel word in het systeem.

 

Geluidsbehandeling

Met geluidbehandeling bedoelen we verandering van klank kleur en of het toevoegen van effecten aan een bron geluid. Dit kan door middel van verschillende soorten rand apparatuur te gebruiken. Bijvoorbeeld voor het veranderen van de klank kleur gebruiken we een equalizer, voor het toevoegen van effecten gebruiken we delay (galm) en reverb apparatuur. In deze apparatuur zit heel erg veel kwaliteitsverschil

 

Geluidsverdeling

Geluidsverdeling word gebruikt om verschillende soorten bronnen met verschillende soorten volumes vanuit 1 punt naar de ruimte te brengen. Hierbij maken we gebruik van zone mixers en of digitale matrix apparatuur. Om een keuze te maken in dit soort apparatuur is het zeker van belang om het einddoel goed in beeld te krijgen zodat er voor de juiste oplossing gekozen kan worden.

  

Geluidsversterking

Geluidsversterking is er in verschillende soorten en maten. Is het voor een restaurant, café, discotheek ed. dan gaan we voor de analoge zaal versterkingen zoals we die kennen. Gaat het om achtergrondmuziek / oproep systemen in winkels, kantoren, ed dan gaan we voor een 100v systeem. Beide systemen zijn er voor gemaakt om een brongeluid te versterken en te verdelen over de bestemde ruimte's. Ook hier geld weer dat er in de markt veel verschillende soorten en kwaliteiten beschikbaar zijn.

 

Geluidsproductie

Geluid productie word gerealiseerd door het gebruik van audio transducer's ook genaamd speakers. Dit zijn meestal de meest opvallende onderdelen van de complete geluid installatie. De keuze van speakers is zeer belangrijk om de juiste klank kleur en het juiste volume te krijgen. Als je bv. een grote ruimte hebt zul je merken dat als de speaker te klein is er veel minder lage tonen te horen zijn en dat het evenwicht in het geluid wegvalt, als dat je deze zelfde speaker in een kleinere ruimte plaatst klopt het wel. Om dit binnen goed te kunnen adviseren moet er goed naar de ruimte gekeken worden en goede inschatting gemaakt worden van de demping. Dit gaat over het algemeen wel. In moeilijke gevallen moeten er met diverse metingen gewerkt worden om zo zekerheid te krijgen.

 

Algemeen

Hierboven heb we een aantal zaken benoemt die de kwaliteit en de kwantiteit van geluid kunnen bevorderen mits de goede keuzes gemaakt worden. Om deze keuzes te kunnen maken moet eerst het doel goed duidelijk zijn. Als dit gebeurt is kunnen we een plan gaan maken en de hiervoor benodigde apparatuur erbij gaan zoeken. Zo komen we uiteindelijk met een goed plan een goede prijs en goede kwaliteit. Dit is wat u als klant en wij als leverancier / installateur graag willen bereiken.

 

In het bovenstaande proces willen we u graag helpen en adviseren. Mocht u interesse hebben neem dan zeker even contact met ons op.